Căsnicia ca un romanEi bine, dragi prieteni zilele trecute am descoperit un citat care m-a amuzat foarte tare. Suna cam așa”Căsnicia este o carte în care primul capitol este scris în versuri şi toate celelalte sunt scrise în proză. Beverley Nichols'”.
Va mărturisesc că nu am putut sa nu mă gândesc cum ar arata diferite tipuri de căsnicii in literatură. Cam așa, analizăm și ne amuzăm.


Căsnicia Roman de aventură și mister. Și el și ea au aventuri. Însoțite de mult, cat mai mult mister. Pe principiul „nu știe stânga, ce face dreapta”. În astfel de scenarii nu se termina prea bine..finalul e dramatic, uneori cu lacrimi, însoțit de o vizită rapidă la tribunal. Sau poate că nu..asta e doza de suspans și mister.Căsnicia Roman erotic cu accent de thriller. El și ea se ceartă și se bat in bucătărie și se împacă in dormitor. Partidele sunt aprinse însoțite de obicei de declarații siropoase, îngropate însă la prima ceartă. La fel de furtunoasa. O astfel de căsnicie se termina de obicei atunci când din cuplu dispare pasiunea, stâlpul casei sau pastila albastra nu mai își face efectul.


Căsnicia Auto Biografie. Unul dintre parteneri e mai tăcut. De obicei, el. Iar ea ii transcrie zilnic in ore nesfârșite, toate detaliile vieții ei. Din casa și de pe lângă casă.”Cum a dus mașina la spălătorie” aici e o saga in 70 de volume, cum a făcut ciorbita delicioasa in 1000 de pasi simpli sau ce mai e pe la jobul super stresant..despre colege, șefi chiar și despre dulăul care păzește institutia.Toate explicate cu mult lux de amănunte. Amănuntul major ar fi că el câteodată nu prea mai ascultă..e cu mintea pe alte cărări..însă ea vorbește și vorbește și vorbește..un sunet plăcut pe fundal. Exact ca televizorul.

Căsnicia Roman de călătorie. Unul din socri se mută în casa fericiților însurăței. În acest caz, cei doi ajung simpli musafiri pasageri in propria locuință. Socrul sau soacra se transformă intr-un mic Dumnezeu al vieții domestice aproband sau dezaprobând toate hotărârile fericitului cuplu. Dispar lucruri deloc neglijabile cum ar: intimitatea între soți, autoritatea lui sau a ei, sau autoritatea ambilor părinți în fața copiilor mici. În acest roman de călătorie, căsnicia se transformă peste noapte intr-un menaj a trois până când unul din soți prea obosit de provocările zilnice, ia hotărârea să părăseasca mai des zona, domestică desigur.

Căsnicia Carte de bucate. Un fel de ciorbă călduță, fără sare și piper. Nici prea fierbinte, nici prea rece. Nici prea prea, nici foarte foarte. Cat să-ți țină de foame.Perfecta însă datorită servirii zilnice pentru a elimina frica. De schimbare sau de singurătate.

Căsnicia SF Distopie– Ea și el, specii diferite care provin din universuri paralele. Se folosește cu succes teleportarea însă câteodată au parte de mici rateuri, aterizând pe planete diferite. Un fel de desincronizare. De timp și spațiu.


Căsnicia Roman de dragoste
Totul e roz si plin de poezie . Fericitul cuplu reușește cu succes sa treacă peste toate provocările vieții domestice. Secretul lor: iubire in doze mari, asezonata cu câteva găleți de comunicare și uneori cate o linguriță de răbdare si un vârf de cuțit de compromis .

Căsnicia Horror. Aici vorbim de abuz, orice forma de abuz verbal, fizic, emoțional. E un scenariu nefericit însă din păcate, des întâlnit în România.Aceasta căsnicie sta sub principiul „Ceea ce începe rău, se va termina groaznic” Într-o drama. Așadar dragelor sau dragilor folosiți cu succes și fără a sta pe gânduri ieșirea de urgență.
Căsnicia Comedie romantica.Pe principiul: o zi buna, una rea. Cea rea nu e chiar atât de rea că altfel ar deveni tragi-comedie.
Căsnicia Roman Istoric. Și el și ea au o istorie controversată in spate. Se înțeleg însă bine, experiențele nefericite din trecut, ajutandu-i sa transforme orice posibil război conjugal, într-o negociere elegantă încheiată cu multă pace.
Căsnicia Roman Foileton. Ei bine, aceasta categorie este surprinzătoare. Este un gen literar variat care poate conține mai multe categorii literare. Astfel, romanul de dragoste de la început, capătă accente SF de la volumul doi sau trei iar finalul este neașteptat. Sau se transformă cumva, de-a lungul timpului, într-o carte de bucate. Posibil un „the End fara happy-end””.

În orice caz, lista literara rămâne deschisă. Să tratăm căsniciile cu o porție sănătoasă de umor!

8 comentarii

  1. As putea sa mai adaug si eu : Casnicia ca o comedie spumoasa. Aceea in care treci peste griji, necazuri, facturi, crescutul copiilor si…lista e lunga 🙂 – treci peste toate, zic, bazandu-te pe cel de langa tine, cu zambetul pe buze, cu o gluma la cina, cu o duminica in parc, nimic sofisticat….

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.