Cu Emil Cioran la o cafea

Dragi prieteni, deși îl aștept de mai bine de două săptămâni pe Sir William Golding la o cafea, acesta nu a mai apărut. Într-un târziu, mi-a trimis un SMS prin care m-a anunțat politicos că nu mai poate ajunge. Are câteva probleme. Una dintre ele mă gândesc că este și faptul că a murit acum vreo 27 de ani dar, în fine, un detaliu minor. Spre sfârșitul mesajului, însă Sir mi-a făcut o surpriză. M-a anunțat că îl trimite pe Cioran. Emil Cioran, marele filozof și scriitor premiat. M-am bucurat foarte tare. Altfel bei cafeaua cu un românaș de al nostru.
L-am așteptat pe Emil Cioran cu o cafea fierbinte și cu o limonadă rece, pe culmile relaxării cum s-ar zice, nu pe „Culmile disperării” ca în cartea sa de debut.
Ei bine, Cioran era cam obosit. Se știe că nu prea dormea noaptea chinuit de propriile dileme existențiale.
Nu face bine nici să gândești prea mult.Emil Cioran era un overthinker, cum ar spune americanii și mai mult decât atât, pe lângă faptul că gândea, mai gândea și destul de mult despre gândirea sa. Ceea ce este un lucru destul de obositor. Și destul de complicat. Fire introverta, sensibil și cinic in același timp, o fire verticală care nu se abătea de la principiile sale. O fire modestă însă de o inteligență sclipitoare. Un justițiar în filosofie care diseca fara milă și analiza viața, moartea și comportamentul uman. Sceptic și om autentic in scrierile sale. Un om al contrastelor. Un pesimist, câteodată vesel, care după cum mărturisea chiar el, toată viața a fost victima unor nedreptăți și calomnii, pe care le-a suportat in tăcere fara a le evita sau riposta. Poate că și de acolo i se trăgeau o parte din stările depresive pe care și le trata scriind.

In restul timpului se bucura de lectură și de viață sa. După cum spunea chiar el:
„Am avut, mai mult ca oricine altcineva, exact viaţa pe care am vrut-o: liberă, fără constrângerile unei profesii, fără umilinţe usturătoare şi griji meschine. O viaţă de vis, aproape, o viaţă de leneş, cum nu sunt multe în acest veac. Am citit mult, însă numai ce mi-a plăcut, şi dacă m-am străduit să scriu şi eu cărţi, efortul mi-a fost răsplătit de satisfacţia că nu m-am abătut, în ele, nicio clipă de la ideile şi gusturile proprii. Dacă sunt nemulţumit de ce am făcut, genul de viaţă pe care am dus-o, în schimb, nu mă nemulţumeşte. Şi asta înseamnă enorm… Marele succes al vieţii mele e că am reuşit să trăiesc fără o meserie. În fond, mi-am trăit viaţa destul de bine. M-am prefăcut că a fost un eşec. Însă n-a fost.”
O viață de mare gânditor, aș adăuga eu. Care a lăsat în urmă opere de geniu.
Acum nu pot sa nu mă gândesc cum ar fi fost ca cei trei invitati ai mei la cafea:Cioran, Bacovia și Macedonski să se întâlnească la o discuție. Cred că s-ar fi înțeles bine Cioran cu Bacovia. Ar fi discutat amândoi despre moarte în timp ce Macedonski i-ar fi contrazis din răsputeri.

În orice caz, la final, onorată de așa vizită și ca să-l înveselesc pe marele filozof, Cioran m-am urcat pe un taburet si i-am recitat o poezie. Frumos, cu intonație. O fabulă. I-a plăcut căci avea un simț al umorului foarte fin.

A plecat lăsând în urma sa un citat renumit in loc de la revedere:
„Oamenii se împart în două categorii: cei care caută sensul vieţii fără să-l găsească şi cei care l-au găsit fără să-l caute”E.Cioran

6 comentarii

  1. „Am avut, mai mult ca oricine altcineva, exact viaţa pe care am vrut-o: liberă, fără constrângerile unei profesii, fără umilinţe usturătoare şi griji meschine. O viaţă de vis, aproape, o viaţă de leneş, cum nu sunt multe în acest veac.” – Cam la asa ceva aspir si eu. 🙂 In vis, bineinteles, sau macar intr-o viata viitoare.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.