Alte cărți bizare din biblioteca mea

Dragi prieteni, zilele trecute am făcut un gest de o cutezanță rară. Am strâns bradul împodobit din camera fiicei mele. Având în vedere că mai sunt doar nouă luni până la Crăciun, cred că m-am cam pripit. Ei bine, în timp ce depozitam brădulețul strâns frumos într-unul dintre rafturile bibliotecii, am descoperit un întreg rând de cărți de dezvoltare personală. Mai vechi. M-au surprins și pe mine și uimit totodată, așadar aș vrea să împărtășesc impresiile mele cu voi. Revin cu analiza bibliotecii mele, ciudat de diversificată.

Iată așadar prima carte găsită printre rafturi și brad se numește Repararea țevilor și a circuitelor sanitare. An de fabricație 1957. A fost scrisă temeinic, cu mult simț de răspundere, pe vremea când oamenilor încă le mai plăcea să mai trebăluiască prin casă. Și pe lângă casă. Așadar învățam cu spor conform schemelor alambicate cum să strângem piulițe, șuruburi, circuite etc. Am descoperit și cuvinte noi care pentru mine sună ca niște adevărate incantații în limbi străine. De exemplu: obertein, holender și am și aflat ce este o mufă rapidă. Ca o paranteză, nu pot să nu observ că nu există și noțiunea de mufă lentă. Schemele cărții zici că sunt elaborate de Nasa. Au o hartă la scheme și harta are la rândul ei, o altă hartă. Așa sunt de complicate.

Revin și cu o carte descoperită data trecută pe care mi-am dorit să o aprofundez. Partea a doua din seria de iluminare și ascensiune gospodărească. Conserve și compoturi reloaded. După cum vă spuneam această carte este doar pentru avansați. În primul rand, conține rețete super sofisticate de Peltea. Ce este pelteaua? Voi știți? Eu aveam o idee vaga. Ei bine, m-am documentat și am aflat că este un jeleu de fructe, care se face din, surpriză, coji și cotoare. O nebunie! Gospodărească, aș adăuga!

wp-15835950130182578207530622193459.png

Următoarea carte este una de dezvoltare a ambalajului. Cel cu care ne-a înzestrat bunul Dumnezeu. O cărticică comunistă de acum 40 de ani care ne învață cum să ne lustruim bine, bine de tot, aspectul fizic. Unele sfaturi sunt bune, altele sunt mai demodate..Ce atâtea ceaiuri de plante, tincturi, picături și alte bazaconii pentru o piele cât mai întinsă? Între timp a apărut chirurgia estetică care iți garantează peste noapte, tinerețe fără bătrânețe…și frumusețe..fără număr. In orice caz, eu deocamdată prefer cartea.

Trecem la o carte care ne vorbește despre bucuriile dansului. Aici îmi cam dă logica peste cap această minunată cărticică. Este un fel de tutorial, pe stil vechi, pe hârtie, al unor stiluri de dans. Nu pot să nu mă întreb. De ce ți-ai lua o carte care să te învețe să dansezi? Adică, e totuși destul de complicat. Pași de dans cu cartea în mana? Ai sărit un rând din carte, gata, nu mai știi pașii.

Mă uit și la ilustrații. Triste! Domnul o învârte pe doamna, conform acelor de ceasornic dar după chipul desenat al dânsului se vede că nu este prea fericit de poziția aleasă. Are o expresie de zici că suportă o groaznică tortură din Evul Mediu. Ori poate că era ilustratorul mai supărat sau.. prost plătit. Oricum după carte, înveți să dansezi ca la carte.

Următoarea carte găsită, ei bine, aceasta chiar este de dezvoltare personală. Mă simt ca și cum aș fi descoperit o comoară literară. Îndreptar ortografic, ortoepic și de punctuație se numește și răsfoind-o un pic, m-a captivat. Clar face parte din categoria cărților care trebuie citite măcar o data în viață. Știți cum se spune: frumusețea gramaticală bate orice machiaj!