6 Tipuri de colegi toxici și cum să lucrezi cu ei

Se spune ca familia și colegii nu ți-i alegi dar ce te faci când mersul la serviciu a devenit un sport extrem din cauza colegilor răutacioși? Iata mai jos cateva soluții din micul ghid de supraviețuire la serviciu. Sau mai bine spus, spune-mi ce colegi ai, ca să-ți spun cum te porți.

silhouette of man standing against black and red background
Fotografie de Elti Meshau pe Pexels.com

Întârziatul ghinionist. Este cel care vine întotdeauna târziu la serviciu dar pleacă mereu primul. El nu este niciodată de vină, e baiat bun dar veșnic lipsit de noroc. Problemele lui sunt multe și marunte: i-a murit pisica, cățelul, hamsterul asiatic pitic sau mai rău, și-a scrântit glezna alunecand pe o pungă udă. I s- a stricat mașina sau a întârziat metroul, autobuzul, tramvaiul, avionul etc. Sfatul meu: dacă ai nevoie de Întârziat, du-te și ia-l de acasă sau mută ședințele importante după ora 14, doar nu poate întârzia atât de mult.
Barfitorul intrigant. Cu el e mai dificil un pic de lucrat. Prima măsură de siguranță, mută-ti biroul cât mai departe de el. Dacă se poate, în capătul celălalt al clădirii. Birfitorul va ști întotdeauna cine, ce, cum și mai ales de ce. Va fi întotdeauna la curent cu ultimele zvonuri și bârfe răutăcioase și ți le va dezvălui doar ție, mereu din cele mai bune intenții. Sfatul meu, nu-ți pleca prea mult urechea la el și mai ales adoptă Sfânta Strategie a Tăcerii. Nu de alta dar s-ar putea să devii un personaj principal în filmele lui.
Visătorul optimist. Cu el este cel mai ușor de lucrat. Are o viziune roz bombon asupra vieții și ți -o împărtășește de 50 de ori pe zi. Viziunile lui sunt grandioase.Toate proiectele la care veți lucra vor fi apreciate de șefi, veți fi promovați lunar sau veți avea propria afacere comună de mega succes. Nu te baza prea mult pe scenariile visătorului și ia-ți porția zilnică de realitate din discursul șefului. Iar dacă vezi că întârziați cu proiectele comune, transmite-i visătorului că tu ești un pesimist convins. Vei vedea că pe viitor va evita să lucreze cu tine. Nu de alta, dar îi tulburi fericirea, visele și viziunea roz bombon asupra vieții.
Secretosul – Secretosul este tipul de coleg care se accesorizeaza zilnic cu o doză maximă de paranoia. Cu el nu prea ai ce vorbi. Lucrează mereu la proiecte ultra mega secrete de ai impresia ca muncește la Nasa și le va dezvălui doar în fața șefului. Caci secretosul lucrează doar cu entități superioare.
Secretosul se mai împarte în două subspecii, secretosul paranoic care vede conspirații împotriva lui oriunde s-ar uita sau Secretosul tăcut, cel pe care nu-l simti nici măcar când iți suflă-n ceafă. În ambele situații acest tip de coleg reprezinta o sursa sigura de frustrari de aceea iti recomand sa-l eviti. Sau sa-l studiezi atent ca s-ar putea sa ai nevoie cândva de metodele lui.
Nemulțumitul etern. Dacă vrei să ai o zi cât mai bună la birou sfatul meu este să nu il bagi in seamă. Nemulțumitul permanent e veșnic iritat și supărat.Toate îl deranjează, toate îl agasează și toate îl supără. Starea vremii, jobul, colegii, clienții, ușa de la intrare sau talpa de la pantofi. Toate pot fi motiv de plângeri și văicăreli permanente. Partea bună a lucrurilor este că nemulțumitul va fi intotdeauna la curent cu starea vremii chiar și pe un an intreg deci il poti folosi pe post de prognoza meteo. Dacă il vei asculta mai mult iti vei da seama ce fericit ești că in viața ta nu se intamplă zilnic nimic catastrofal.
Furăciosul. După cum îi spune și numele acest tip de coleg numai prieten nu îți este. Furăciosul este mereu la pandă cu urechile ciulite și ochi larg deschiși. Dornic de afirmare, furăciosul te va bate cu vorbele tale, îți va fura proiectele, biroul și locul din fața sefului. Chiar si cafeaua de dimineată sau pranzul. La ședințele importante, furaciosul devine brusc omul plin de idei mărețe, strategii importante si planuri de dezvoltare, binențeles ale altora. Vorbește mai putin, e prietenos, e un bun interlocutor și mai ales un bun ascultător. Ce să faci dacă ai prin preajma vreun furăcios? Sfatul meu: daca nu poți fugi din preajma lui, măcar ascunde-ți tot! Telefon, mapă, proiecte chiar și desenele pe care le faci pe birou in momentele de relaxare.Iar daca vrei sa te joci puțin cu mintea lui, furnizează-i informatii false sau proiecte greșite. Poate in felul asta il vei vindeca definitiv de șterpelit ideile altora.
Din păcate, daca furăciosul iți este sef vei avea o viață destul de grea la birou. Ca metoda de supraviețuire la serviciu cu un sef furăcios, te poți transforma intr-un secretos.
In orice caz nu uita, indiferent ce colegi ai, in viată sunt două categorii de oameni, unii care produc fericire oriunde se duc și alții care produc fericire oricând se duc( Oscar Wilde). Tu din ce categorie iți dorești să faci parte?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.